Aanpak
Enterprise informatie mangement is niet is dat je met een project doet, maar een bedrijfsfunctie die voortdurend uitgevoerd dient te worden vanuit een regisserende functie. Software staat immers nooit stil en de veranderingen in de organisatie ook niet.
Voordat je als organisatie of i-afdeling in deze positie bent is er vaak werk aan de winkel. Je dient in positie gebracht te worden om informatie integraal in de hele organisatie te kunnen bedienen. Dit kan wel met een project vormgegeven worden. Hoe krijgen we dat voor elkaar?
Een hele belangrijke voorwaarde is dat de key-stakeholders het complete i-vraagstuk inzien en erkennen. Dit is nodig om een gefundeerd mandaat van de directie te krijgen. Zonder directie mandaat blijkt het zeer lastig om een eenduidige IV te realiseren. Praktijkvoorbeelden helpen om het i-vraagstuk te motiveren richting de directie. Met het directie mandaat gaan we de organisatie en/of de informatieafdeling inrichten of in positie brengen als er al een dergelijke afdeling bestaat. Als de voorwaarden ingevuld zijn gaan we verder: samen met uw mensen geven we de IV/IM kaders en praktische inrichting verder vorm. Zo implementeren en borgen we een blijvende verandering in de organisatie, inclusief "controle loops" om de informatiestructuur actueel te houden en bij te schaven waar nodig. Aan de slag met een set concrete handvatten: Door een set "themakaarten" in workshops of interviews te gebruiken leg ik de onderwerpen bloot waar het bij IV om gaat. Hierdoor hoeven mijn klanten niet meer te gissen of te raden welke onderwerpen van belang zijn; je kunt meteen aan het werk! Want de kaarten geven tevens een praktische voorzet voor de inrichting van het onderwerp. Deze kaarten zijn een mix van strategische, tactische en operationele i-aandachtspunten om de verbinding te maken tussen "hoogover en concreet". Denk hierbij aan een kwalitatief strategisch kader of de i-factor in besluitvorming of in werkprocessen. Uitwerking en met een eenduidige boodschap de organisatie in: Door deze thema's samen met uw medewerkers uit te werken stijgt het niveau van"informatiebewustzijn" in de organisatie en krijg je IV ambassadeurs die hetzelfde verhaal gaan uitdragen in de organisatie. Dit is één van de sleutels voor het ontwikkelen van een eenduidige informatievoorziening. Door vervolgens de uitgewerkte onderwerpen te implementeren wordt de IT afgestemd op de mensen en het werk van de business, waardoor 'het bij elkaar komt'. De informatie wordt door de uitgelijnde ontwikkelingen in de juiste vorm op de juiste plaats en op het juiste moment afgeleverd. Iedere organisatie heeft zijn eigen volwassenheid hierin en daar houden we rekening mee. Wilt u aan de slag om de professionalisering van organisatiebrede informatievoorziening? Neem dan contact op voor het maken van een afspraak. |